29/10/09

L... O... 40 anys de xarxa!

Avui es compleixen 40 anys de la primera transmissió entre dos ordinadors de la xarxa ARPANET, que representa, segons alguns, el naixement d'Internet. Entre dos ordinadors situats a més de 500 quilòmetres de distància, es va poder enviar una L i una O, l'inici de la paraula "login". La G no va acabar d'arribar, ja que el sistema es va penjar.

En aquests 40 anys, la xarxa a crescut de manera exponencial i la quantitat de serveis, utilitats, sistemes de comunicació i intercanvi que ofereix ara deixen en ridícul aquell primer "lo". Podem imaginar-nos ara que serà Internet d'aquí 40 anys? Segurament moltes de les coses que ens passin pel cap es quedaran curtes... si cada usuari va posant el seu petit LO!

Us deixo una animació molt interessant que explica la història d'Internet.







24/10/09

Carles Capdevila dixit!

En Carles Capdevila va publicar fa uns mesos a l'Avui i al seu bloc un article molt interessant amb el títol Il·lusió, vocació, passió, on de forma molt planera, dóna la seva visió personal, com a pare i com a periodista, sobre la figura del mestre. Demana major reconeixement social per a la tasca dels docents, en especial per als que en fan bandera de les tres paraules que il·lustren el títol de l'article. Moltes gracies, Carles!

En faig un estracte del paràgraf final:
"Les lleis passen, i les pissarres deixen d'embrutar-nos els dits de guix per convertir-se en digitals. Però la força i influència d'un bon mestre sempre marcarà la diferència. El que és capaç de penjar la motxilla d'un desànim justificat al costat de les motxilles dels alumnes i, ja alliberat de pes, assumeix de bon humor que no serà recordat pel que li toca ensenyar-los, sinó pel que aprendran d'ell."
Una bona reflexió, en temps on les noves lleis, les dotacions tecnològiques, els projectes de millora, les proves de competències bàsiques, la falta de pressuposts o d'autoritat... tornen a omplir espais als mitjans de comunicació. Que no ens faci perdre de vista allò que ha de ser essencial a l'escola: l'educació des de l'estima, no només als alumnes, sinó a la professió!


Gracies a en Lluís per la referència a l'article.

13/10/09

Viure sincronitzats... uff! (I)

El meu cas (i penso que el de molts) és que faig servir habitualment diversos ordinadors, alguns d'ells en entorns Windows, d'altres en Linux (en concret Ubuntu), i per acabar-ho d'adobar, una PDA amb Windows Mobile. Així que, mantenir l'agenda i els contactes sincronitzats acaba sent un mal de cap important. I si afegim les Adreces d'interès dels navegadors, la cosa és complica encara més. En aquesta primera entrada explico com m'ho manego amb els ordinadors per mantenir sincronitzats contactes i calendari. Més endavant en faré un altre amb el tema de la PDA i un altre més sobre les adreces d'interès.

Al començar a trastejar amb l'Ubuntu, vaig començar a utilitzar Thunderbird + Ligthning, amb la idea que, tard o d'hora podria instal·lar-lo també a Windows, i així oblidar-me de l'Outlook de Micro$oft.


I així ha estat: tinc dos Thunderbird, a casa (Ubuntu) i a l'escola (Windows), i com a sistema de sincronització utilitzo Google Calendar i Gmail. Aquest sistema m'assegura portabilitat i, a més puc consultar l'agenda i els contactes en qualsevol ordinador connectat a internet.


El primer que necessitarem és evidentment, un compte de Gmail i un de Google Calendar (si són del mateix usuari, millor, menys dades a recordar).

Instal·larem Thunderbird i configurarem els comptes de correu. No entraré en si cal esborrar correu del servidor en un ordinador o en l'altre, o si no cal... aquí hi haurà tants casos com usuaris.

La primera extensió a instal·lar és Ligthning: el gestor de calendaris per a Thunderbird. Per sincronitzar els contactes farem servir l'extensió Zindus , i per la sincronització dels calendaris utilitzarem Provider for Google Calendar.

En el cas de Zindus, la configuració és senzilla: des del mateix quadre de diàleg dels complements,, un cop instal·lat, podem indicar-li des de quina adreça de Gmail sincronitzar els contactes, i configurar el servei.

Per configurar la sincronització de calendaris, la cosa és una mica més complexa:
  1. Anem al Google Calendar i entrem al nostre calendari.
  2. Cliquem a l'enllaç Configuración, i marquem Calendarios.
  3. Triem el calendari que vulguem sincronitzar.
  4. Busquem la secció Dirección privada, i cliquem el botó taronja XLM.
  5. Copiem l'adreça que se'ns ofereix.
  6. Ara, dins el Thunderbird, podem anar al menú Fitxer-Nou-Calendari.
  7. Marcarem l'opció A la xarxa, i cliquem Endavant.
  8. Marcarem l'opció Google Calendar, i a la casella Ubicació, enganxarem l'adreça obtinguda anteriorment.


Podem repetir el procés per a tots els calendaris que vulguem sincronitzar.

Ara ja podem tenir contactes i calendaris sincronitzats, i fent servir Google com a pont, sincronitzar diversos gestors de correu entre ells.

La primera vegada se'ns poden duplicar contactes o cites. Per evitar-ho, procediu així:
  1. Netegem de dades el Gmail
  2. Ens centrem en un Thunderbird, i ho deixem al nostre gust
  3. Generem una exportació (com a còpia de seguretat)
  4. Fem la sincronització sobre el Gmail net.
Altres extensions que em semblen interessants per al Thunderbird:

  • Diccionari català (general)
  • Message Filter Import/Export: importar i exportar les definicions dels filtres de missatges.
  • Accountex: importa i exporta els comptes de correu i la seva configuració.
  • MinimizeToTrayPlus: permet deixar el Thunderbird funcionant com una icona a l'àrea de notificacions (només per a les versions de Windows).
  • Si voleu minimitzar el Thunderbird a Linux, us recomano instal·lar alltray des del Sinaptycs. Aquesta aplicació permet llançar qualsevol aplicació, deixant-la reduïda només com una icona a l'àrea de notificacions. Cal configurar la llançadora del Thunderbird amb alltray -s thunderbird %u.
Deixo el tema de les adreces d'interès i la sincronització amb PDA per un altre entrada.

Espero opinions, consultes, comentaris, proves amb d'altres sistemes... Vinga, que aquesta entrada està molt currada!

4/10/09

Noves activitats per als més petits

Educapeques és una web farcida d'activitats per a nens i nenes. A la seva secció Más Peques ens proposa tot un seguit d'activitats amb un disseny molt atractiu per als infants d'Educació Infantil: atenció, memòria, lògica...

Les activitats tenen 2 nivells de dificultat, per tal que les puguem adequar millor als nostres alumnes, i són presentades i avaluades per uns simpàtics personatges, de forma que permeten que els nens i les nenes treballin també  l'atenció, la concentració i l'autonomia.



Hem col·locat un enllaç a la secció de Per als +Petits de la Web de l'escola. Recordeu que si teniu altres enllaços o activitats interessants, podeu fer-les arribar tot deixant un comentari, per tal d'anar ampliant aquest recurs.


Compartir