23/5/11

CrearJocs amb Scratch

Ja fa uns tres anys que a l'escola anem treballant amb l'Scratch, una eina de programació per a nois i noies. A Cicle Mitjà el presentem com a eina d'animació i creació de diàlegs; a Cicle Superior l'utilitzem com a eina de creació de jocs interactius. Dins aquest projecte de treball, us presento el bloc de treball que hem creat per als alumnes de 5è de primària: Crear jocs amb Scratch!


El guió de treball que utilitzem en les sessions és el següent:
  • Cada noi/noia tria un joc que vulgui crear d'entre els diversos jocs d'exemple, sempre adequant-lo als seus gustos o preferències, i explicita la seva tria tot fent un comentari al bloc, explicant quin és el joc triat i quina orientació vol donar-li (Imagina).
  • Un cop triat l'objectiu, l'espai web li presenta el pla inicial de treball per a la creació del joc bàsic, que l'alumne pot seguir pas a pas, provant els diferents bloc proposats. També trobarà explicats els conceptes bàsics de programació necessaris per a desenvolupar el joc i les eines necessàries per a dissenyar els personatges, els escenaris... (Crea-Experimenta).
  • El fet de saber que altres companys estan realitzant el mateix tipus de joc permet que es puguin posar en contacte per tal de col·laborar i avançar plegats, aclarir dubtes, millorar el joc... (Col·labora-Comparteix).
  • Un cop el joc bàsic està en funcionament, se li demana a l'alumne que el millori o ampliï, bé seguint els consells que trobarà al web o segons la seva pròpia intuïció (Crea-Experimenta).
  • Quan el joc està enllestit, l'alumne el puja a la web de l'Scracth i fa un comentari al bloc, anotant la URL del projecte, per tal de donar-lo a conèixer (Comparteix).
La metodologia i la proposta d'objectius queden explicat a les Intencions del bloc. El bloc es completa amb un recull d'adreces, recursos i documentació sobre Scracth.

Els nois i noies aprenen a crear jocs i s'inicien en la programació, es proposen un objectiu i el pla de treball necessari per a assolir-lo, aprenen a resoldre problemes de manera creativa, col·laboren entre ells, cerquen documentació tècnica i l'apliquen, aprenen a ser usuaris crítics en el món dels videojocs... i a més s'ho passen pipa... Què més es pot demanar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari. No oblidis escriure el teu nom!

Compartir