29/2/12

Crear pòsters i cartells


Sovint decorem les nostres cartelleres amb pòsters i cartells analògics per tal de fer-les més atractives, o per fer ben visible de forma permanent una informació als nostres alumnes: una norma, una taula de multiplicar, un mapa de conceptes...

Podem crear i imprimir els nostres cartells de gran format i ben vistosos de forma casolana amb una impressora qualsevol.

Disseny del pòster

Els professionals de disseny potser utilitzaran programes del tipus Gimp, Inscape, Dia... Però també podem utilitzar l'Impress, Draw o qualsevol altre programa de presentacions multimèdia per a fer-ho, sempre que ens permeti exportar el nostre treball com una imatge.

Anem a l'Impress i creem una document nou. A format de pàgina triem User i 80 x 28 (per exemple). Ara dissenyem el cartell, amb imatges, textos, clip-arts, etc... Finalment, l'exportem com a PNG o JPG (Fitxer>Exporta).

Impressió del pòster
Per imprimir el cartell farem servir Posterazor, un programa amb llicència GNU i multiplataforma. És molt senzill, ja que compta amb un asistent molt intuïtiu:

Primer pas: carreguem la imatge que conté el gràfic a imprimir (la que hem generat en dissenyar el cartell).


Segon pas: definim format del paper, que normalment serà DIN-A4. Triarem també la orientació del full.Tercer pas: indiquem quina part del full "muntarà" al full del costat, per tal que ho puguem enganxar amb comoditat. Al principi, sigueu generosos, ja que us serà més fàcil d'enganxar.

Quart pas: definim la mida final del pòster. Podem fer-ho en cm o bé directament en pàgines. Proveu diferents mides, jugant amb la quantitat de fulls que voleu que composin el pòster. També podeu jugar amb la orientació del paper (segon pas), ja que això influeix també en la mida final. Fixeu-vos en la previsualització, que us indicarà la seva disposició dels fulls.

Cinquè pas: Finalment, desem el fitxer PDF que ens genera el Posterazor, i l'obrim amb el nostre gestor de PDF per a poder imprimir-lo.


Retallar i Enganxar el pòster
Cutter, cola de barra i cel·lo... i una mica de paciència és l'únic que necessitem per completar el pòster. És un retalla enganxa analògic, del de les classes de manualtitats!

Retallem les vores (normalment només caldrà tallar-ne una, la que ha de ser muntada per al full del costat), enganxem amb cola de barra i reforcem per darrera amb cel·lo.

I si sou "poca-traça" busqueu algun@ company d'infantil, que segur que us faran un cop de mà amb molt de gust, o millor encara, feu participar els vostres alumnes!

D'aquesta forma tant senzilla i barata podem fer grans pòsters de fotos, cartells, infografies, mapes mentals, calendaris personalitzats, pàgines web... que ens ajudin a guarnir les nostres cartelleres.

Aquí teniu un vídeo força explicatiu del procés:El procés de generació del PDF és pot fer també on-line amb http://www.blockposters.com/ però no té tantes opcions d'ajust de pàgina.

Versió en castellà al meu post Crear pósters y pancartas per a En la nube TIC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari. No oblidis escriure el teu nom!

Compartir