13/10/09

Viure sincronitzats... uff! (I)

El meu cas (i penso que el de molts) és que faig servir habitualment diversos ordinadors, alguns d'ells en entorns Windows, d'altres en Linux (en concret Ubuntu), i per acabar-ho d'adobar, una PDA amb Windows Mobile. Així que, mantenir l'agenda i els contactes sincronitzats acaba sent un mal de cap important. I si afegim les Adreces d'interès dels navegadors, la cosa és complica encara més. En aquesta primera entrada explico com m'ho manego amb els ordinadors per mantenir sincronitzats contactes i calendari. Més endavant en faré un altre amb el tema de la PDA i un altre més sobre les adreces d'interès.

Al començar a trastejar amb l'Ubuntu, vaig començar a utilitzar Thunderbird + Ligthning, amb la idea que, tard o d'hora podria instal·lar-lo també a Windows, i així oblidar-me de l'Outlook de Micro$oft.


I així ha estat: tinc dos Thunderbird, a casa (Ubuntu) i a l'escola (Windows), i com a sistema de sincronització utilitzo Google Calendar i Gmail. Aquest sistema m'assegura portabilitat i, a més puc consultar l'agenda i els contactes en qualsevol ordinador connectat a internet.


El primer que necessitarem és evidentment, un compte de Gmail i un de Google Calendar (si són del mateix usuari, millor, menys dades a recordar).

Instal·larem Thunderbird i configurarem els comptes de correu. No entraré en si cal esborrar correu del servidor en un ordinador o en l'altre, o si no cal... aquí hi haurà tants casos com usuaris.

La primera extensió a instal·lar és Ligthning: el gestor de calendaris per a Thunderbird. Per sincronitzar els contactes farem servir l'extensió Zindus , i per la sincronització dels calendaris utilitzarem Provider for Google Calendar.

En el cas de Zindus, la configuració és senzilla: des del mateix quadre de diàleg dels complements,, un cop instal·lat, podem indicar-li des de quina adreça de Gmail sincronitzar els contactes, i configurar el servei.

Per configurar la sincronització de calendaris, la cosa és una mica més complexa:
  1. Anem al Google Calendar i entrem al nostre calendari.
  2. Cliquem a l'enllaç Configuración, i marquem Calendarios.
  3. Triem el calendari que vulguem sincronitzar.
  4. Busquem la secció Dirección privada, i cliquem el botó taronja XLM.
  5. Copiem l'adreça que se'ns ofereix.
  6. Ara, dins el Thunderbird, podem anar al menú Fitxer-Nou-Calendari.
  7. Marcarem l'opció A la xarxa, i cliquem Endavant.
  8. Marcarem l'opció Google Calendar, i a la casella Ubicació, enganxarem l'adreça obtinguda anteriorment.


Podem repetir el procés per a tots els calendaris que vulguem sincronitzar.

Ara ja podem tenir contactes i calendaris sincronitzats, i fent servir Google com a pont, sincronitzar diversos gestors de correu entre ells.

La primera vegada se'ns poden duplicar contactes o cites. Per evitar-ho, procediu així:
  1. Netegem de dades el Gmail
  2. Ens centrem en un Thunderbird, i ho deixem al nostre gust
  3. Generem una exportació (com a còpia de seguretat)
  4. Fem la sincronització sobre el Gmail net.
Altres extensions que em semblen interessants per al Thunderbird:

  • Diccionari català (general)
  • Message Filter Import/Export: importar i exportar les definicions dels filtres de missatges.
  • Accountex: importa i exporta els comptes de correu i la seva configuració.
  • MinimizeToTrayPlus: permet deixar el Thunderbird funcionant com una icona a l'àrea de notificacions (només per a les versions de Windows).
  • Si voleu minimitzar el Thunderbird a Linux, us recomano instal·lar alltray des del Sinaptycs. Aquesta aplicació permet llançar qualsevol aplicació, deixant-la reduïda només com una icona a l'àrea de notificacions. Cal configurar la llançadora del Thunderbird amb alltray -s thunderbird %u.
Deixo el tema de les adreces d'interès i la sincronització amb PDA per un altre entrada.

Espero opinions, consultes, comentaris, proves amb d'altres sistemes... Vinga, que aquesta entrada està molt currada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa aquí el teu comentari. No oblidis escriure el teu nom!

Compartir