17/3/10

Fonts escolars

Una de les demandes que sovint ens fan les mestres a l'escola és com poden fer servir els tipus de "lletra escolar" a casa seva. La més coneguda, segurament perquè va ser la primera, és la lletra Memima.

Un tipus de lletra és un fitxer, normalment amb extensió ".ttf" (true type font). És important recordar que per visualitzar correctament un document creat amb un tipus determinat de lletra cal tenir-la instal·lada al nostre ordinador. Per instal·lar un tipus de lletra cal disposar d'aquest fitxer i copiar-lo al lloc adequat, segons el nostre sistema operatiu.

Per a Windows, cal copiar-les a la carpeta Fonts del directori on tinguem instal·lat Windows. A les darreres versions de Windows, podem optar també per fer-hi clic amb el botó de la dreta al fitxer de la font, i demanar-li que ens la instal·li directament. Podem també instal·lar les fonts des de el Tauler de Control.

A la darrera versió de l'Ubuntu (la 9.10 en aquests moments) resulta igualment senzill instal·lar-les: fem doble clic a la font, i veurem una previsualització. Si ens interessa instal·lar-la, tans sols haurem de fer clic al botó Instal·la el tipus de lletra. Per a d'altres distribucions de Linux, caldrà localitzar el directori de les fonts, normalment a /usr/share/fonts/truetype per a les distribucions basades en Debian, i copiar-hi les fonts. La diferència amb Windows és que les podem organitzar en subdirectoris, de forma que podem tenir les nostres tipografies més endreçades.

Algunes de les fonts aquí referides provenen del projecte Mis Primeras Fuentes, del Centro Nacional de Información y Comunicación Educativa, i son de lliure distribució, són les anomenades "infantil_xxxx". En d'altres casos desconec el tipus de llicència, però si més no, són de "domini públic" i per tant, crec que les podem utilitzar en els nostres documents sense que l'SGAE ens persegueixi (espero ;-).

Aquí teniu un fitxer que en recull les de l'exemple i alguna més. En coneixeu d'altres? Deixeu-me un comentari i les afegirem!

1 comentari:

Deixa aquí el teu comentari. No oblidis escriure el teu nom!

Compartir